@-}--  @-}--  @-}--  <3  @-}--  @-}--  @-}--     

Strålande sol jo man tackar SMHI som för en gångs skull ställt rätt prognos sådant gillat jag ..... däremot gillar jag inte att behöva få ont som bara den i ryggen bara för man sitter och skall skriva ett inlägg i bloggen. Nåja kan bjuda på den också, jag är så glad för just nu  ligger jag rätt hyfsat till i statistiken av lästa bloggar och så fick jag för mig att spela Joe Cocker för er ..... lyssna han är värd varje öra tro mig....... Vad har då hänt på nyhetssidan???? någon som vet? Fråga inte mig jag har lagt nyheterna i en gammal säck tror jag...

 minnesmonument över Balternas flykt till Sverige 1944.  

  <3

Detta borde jag ha nämnt den 14 oktober då vi landsteg i Slite, Gotland 1944, vi flydde från Lettland. Med morfars motorbåt, hans besättning och familjen plus några andra, totalt var vi väl runt 15/16 personer ombord på morfars fiskebåt. 

Överresan  till Sverige innehöll all den dramatik som krävs för en riktig  rysare, med tillstånd att styra kosan mot Tyskland lämnade vi lettiska kusten med avsikt att fly till Sverige.  Lämnade bakom oss vår huvudstad Riga som brann, bombad av ryssarna, himmelen färgades orange röd av lågorna. Vår avsikt var att fly till Sverige från krig och död till lugnet och freden i landet som i sin flagga väver ett gyllne kors, så skrev en av besättningsmännen i sin dikt om flykten, den där stormiga kulna natt, då vi förföljdes med flygplan av våra dåvarande ockupanter, tyskarna med sitt flyg. 

Morfar släkte allt ljus ombord och motorns skorsten fick en ljuddämpare som även stoppade gnistorna att synas i den svarta stjärnlösa natten, där stormen piskade upp höga vågor på vars toppar med vita gäss visade hur grymt vädret var, hur utsatta människorna som lämnat sina livsöden i morfars skickliga händer, hans yrkeskunskap som sjöman var enastående. Morfars manöver  visade tydligt att förföljarnas enda önskan var att den flyende båten förliste och det var precis den slutledning som avgjorde vår flykt  när tyskarna trodde att vågorna skötte deras jobb. 

Ja vi kom till Sverige trots alla försök att vi skulle följa de otaliga antalet båtar som förliste i Östersjöns stormiga vågor när andra  världskriget led mot sitt slut 1944/1945. Men ockupationens terror Sovjet Unionen den ena och Tyskland den andra, fortsatte sin terrorvåg över många länder, däribland Lettland, än i många år. Först runt sekelskiftet 1989/1995 kunde Baltikum se sina terrorister återlämna deras skövlade länder med liten överlevande knippe  landsmän i misär.         

                                             <3  <3  <3  @-}--  <3  <3  <3   

God natt bästa bloggvänner och alla andra ..... ta hand om er, en stor kram...Selga